10.000 de persoane aşteptate astăzi la înmormântarea lui Bartolomeu Anania


Sute de oameni s-au înghesuit în Catedrala Mitropolitană pentru a-l deplânge pe  ÎPS Bartolomeu Anania

 

Pregătirile pentru slujba de priveghere şi înhumare a Înalt Preasfinţitului Bartolomeu Anania erau, ieri, în toi. Mitropolia Clujului a comandat peste 12.000 de colaci. „La înmormântarea ÎPS Bartolomeu aşteptăm peste 10.000 de persoane. Mitropolia Clujului a pregătit şi va împărţi credincioşilor prezenţi 12.000 de colaci, pomană de suflet pentru mitropolitul trecut la cele veşnice”, a spus părintele Bogdan Ivanov, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. De asemenea, pentru ca toţi enoriaşii să poată urmări slujba de înmormântare vor fi instalate patru ecrane-gigant, două în interiorul Catedralei Mitropolitane din Cluj şi alte două în Piaţa Avram Iancu, unde se află lăcaşul de cult.

“Testamentul ÎPS Bartolomeu va fi dat publicităţii după înmormântare. Este un document duhovnicesc, de suflet.”

Slujba de înmormântare va începe astăzi, de la ora 12.00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, aflată în Piaţa Avram Iancu. Ceremonia va fi oficiată de un sobor de arhierei, în frunte cu PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Slujba va fi precedată, de la 9.00, de o Sfântă Liturghie arhierească. La finalul slujbei, în jurul orei 13.30, trupul neînsufleţit al ÎPS Bartolomeu va fi purtat într-o procesiune care va înconjura de trei ori Catedrala, înainte ca înalta faţă bisericească să fie depusă în cripta ierarhilor. Spaţiul criptei a fost amenajat în ultimii patru ani, prin excavarea câtorva sute de metri cubi de pământ din demisolul Catedralei, astfel încât au fost obţinute două săli, iar într-una va fi amenajat şi muzeul Mitropoliei.

Potrivit testamentului său, ÎPS Bartolomeu a dorit să fie înhumat într-o groapă cu pământ reavăn, pentru că a spus că doar pământul ţării îi va ţine de cald. Peste sicriul care va fi coborât în groapă va fi turnat pământ adus de la Mănăstirea Nicula. Cripta ierarhilor va fi deschisă credincioşilor.

Advertisements

One comment on “10.000 de persoane aşteptate astăzi la înmormântarea lui Bartolomeu Anania

  1. Pingback: 10.000 de persoane aşteptate astăzi la înmormântarea lui Bartolomeu Anania - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s