PARTY DRUGS – DROGURI DE PETRECERE


1. “Poppers”

Substanţa:
Amilnitrit, butilnitrit, aditivi, de ex. solvenţi organici

Formă de consum:
Poppers se inhalează şi în nici un caz nu se ingerează (beau). Efectul stupefiant se instalează după 3 – 5 minute.

Acţiune:
– dezinhibare puternică
– creşterea apetitului sexual
– sentiment sporit de intimitate
– percepere redusă a durerii
– relaxare musculară
– creşterea sensibilităţii tactile

Efecte adverse de scurtă durată:
– tuse, tahicardie, senzaţie de căldură a pielii, hipoxie, posibil colaps – în funcţie de dozare = inconştienţă
– iritarea pielii şi a mucoaselor
Efecte de lungă durată:
– iritarea (combustionarea) mucoasei nasale
– aritmii cardiace
– impotenţă

Pericole:
· uşor inflamabile
· pericole de intoxicaţie, a nu se păstra în apropierea alimentelor.
Potenţialul de dependenţă:
dependenţă psihică

2. “GHB, Fantasy, Liquid E, Liquid X (multe denumiri şi variante ortografice)”

Substanţa:
GHB (gama-hidroxi-butiratul) este o substanţă naturală, produsă şi de organismul uman. Concentraţia maximă este la nivelul creierului, motiv pentru care se presupune că ar avea rol de neurotransmiţător la acest nivel. GHB a fost prima dată produs prin sinteză acum circa 30 de ani.
La scurt timp după aceea, a fost utilizat în medicină, în domeniul anesteziei, ca narcotic, precum şi ca adjuvant în tratamentului delirului din sevrajul alcoolic. Din cauza efectelor secundare nedorite a pierdut însă din ce în ce mai mult din însemnătatea sa şi azi abia se mai utilizează în Germania.
Concomitent cu reducerea utilizării sale în scop medical, GHB a devenit foarte popular în rândul culturiştilor (stimulează hormonul somatotrop – de creştere) şi sportivilor de performanţă (Ben Johnson!) din spaţiul anglo-american. A fost interzis ca substanţă de dopaj, iar vânzarea sa în SUA – iniţial fără prescripţie medicală – a fost restricţionată de la sfârşitul anului 1990 încoace.

Pericole în caz de abuz:
Au fost relatate primele cazuri de intoxicaţie, mai ales prin supradozarea şi combinarea cu alte substanţe sinergice. De asemenea, sunt cunoscute unele cazuri de deces. Riscul este deosebit de mare în cazul consumului concomitent de alcool, ecstasy sau heroină.
Odată cu afirmarea “scenei Techno” şi a interesului acesteia pentru stimulante speciale – vezi Ecstasy, băuturi cu conţinut de cafeină şi alte stimulante (RED BULL ş. a.) – această comunitate a descoperit şi GHB. Având în vedere ilegalitatea redusă a drogului – care nici azi nu cade sub incidenţa legii substanţelor stupefiante şi psihotrope – este de aşteptat ca acest drog să capete o însemnătate din ce în ce mai mare.
GBH se produce în tot felul de laboratoare improvizate în beciuri sau bucătării. Nimeni nu cunoaşte puritatea şi concentraţia produselor, astfel încât riscul unei intoxicaţii acute nu poate fi apreciat.

Acţiune:
GHB începe să acţioneze la circa 15 minute după administrarea orală şi efectul durează – în funcţie de doză – până la 3 ore. Prin administrarea unei doze noi, durata acţiunii se poate prelungi. Efectul seamănă cu cel al Ecstasy, dar este mult mai slab. De asemenea, nu apar efectele adverse şi sechelele de durată ale consumului de Ecstasy.

Riscuri:
Riscul principal legat de acest drog este necunoaşterea concentraţiei şi purităţii, respectiv a amestecului cu alte substanţe, în primul rând alcool. În stare pură, GHB este practic lipsit de efecte adverse periculoase, chiar şi în doze mai mari. În doze mari intervine o sedare puternică, până la comă, a persoanei. Supradozarea poate duce la convulsii şi confuzie marcată.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s