Absolvenţii de la ”Spiru Haret” dau degeba licenţa în septembrie 2010


Ministerul Educaţiei refuză să recunoască diplomele de licenţă de la programele neacreditate ale Universităţii Spiru Haret

Studenţii care au fost înmatriculaţi în anul I, în perioada 2005-2008, la programele ID şi FR neacreditate de la Universitatea ’’Spiru Haret’’, au obţinut o diplomă cu care nu au ce face. Ministerul Educaţiei refuză să recunoască aceste diplome. “Spiru Haret” susţine că are aprobarea MEC pentru o nouă sesiune de licenţă în perioada 15-30 septembrie 2010, care va duce la recunoaşterea acestor diplome. Reprezentanţii Ministerului Educaţiei îi contrazic însă. ‘‘Reorganizarea licenţei nu este o măsură legislativă. Universitatea nu poate să dea de două ori licenţa în condiţii identice”, a declarat pentru REALITATEA.NET, Gabriel Ispas, şeful Direcţiei Juridice din cadrul MECTS.

Ministerul Educaţiei spune că Ordonanţa 10 din 2009 privind dreptul studenţilor înmatriculaţi la formele de ID sau FR de a continua studiile la programe de studii de licenţă autorizate să funcţioneze provizoriu sau acreditatea fost interpretată după bunul plac al universităţii.

Gabriel Ispas explică că această Ordonanţă permite continuarea studiilor la programe acreditate sau autorizate doar pentru cei care nu au susţinut lucrarea de licenţă până la data emiterii Ordonanţei, respectiv anul 2009. Actul nu face însă nicio referire la cei licenţiaţi deja, diplomele lor rămânând practic în afara legii.

Pe de altă parte, reprezentanţii universităţii spun că ordonanţa le dă dreptul să organizeze examenul de licenţă pentru ca diplomele să fie recunoscute MECTS. “Noi organizăm sesiunea de reexaminare pentru licenţă şi am cerut acordul Ministerului şi l-am obţinut pentru organizarea unei sesiuni extraordinare septembrie pentru a veni în întâmpinarea absolvenţilor de pe urma aplicării abuzive de către unele organe administrative din teritoriu şi din Capitală, în privinţa valabilităţii diplomei”, a declarat Corneliu Toader, purtător de cuvânt Universitatea “Spiru Haret”.

Universitatea “Spiru Haret” dă asigurări că diplomele vor fi recunoscute. “E vorba de certitudine, pentru că în conformitate cu ordonanţa 10 această diplomă va fi emisă cu toate prerogativele, drepturile şi competenţele care îi vor permite să fie agreată şi acceptată legal de toate forumurile de angajatori din România”, mai spune Corneliu Toader.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin însă că Universitatea Spiru Haret a solicitat aprobarea organizării unei sesiuni de licenţă şi nu a unei relicenţieri. Mai mult, ei spun că deocamdată nu există din punct de vedere legal termenul de relicenţiere. Astfel, organizarea unui nou examen de licenţă pentru studenţi care au susţinut deja acest examen nu este susţinut prin niciun act legislativ în vigoare.

Gabriel Ispas: “Dacă universitatea consideră că sunt legale să cheme în judecată Ministerul”

“Legea îmi spune clar la ce formă de învăţământ se organizează programele de studii. Orice e făcut în afara legii atrage răspunderea universităţii. Ministerul recunoaşte orice studiu care se face la programe de studiu organizate la forme de învăţământ autorizate şi acreditate şi trecute în hotărârile de Guvern. Universitatea i-a şcolarizat, universitatea să le spună ce să facă. Dacă universitatea a încasat taxe să le spună cât de legale sunt programele respective. Dacă sunt legale sau consideră universitatea că sunt legale să cheme în judecată Ministerul şi promit că ne judecăm repede”, a declarat Gabriel Ispas.

Surse din Ministerul Educaţiei susţin însă că este în lucru, în acest moment, o nouă prevedere legală care face referire la absolvenţii de programe neacreditate care au susţinut deja examenul. Noua prevedere va completa astfel Ordonanţa 10 din 2009  şi va menţiona condiţiile în care absolvenţii vor putea obţine o diplomă de licenţă recunoscută de Ministerul Educaţiei.

Potrivit reprezentanţilor Universităţii ”Spiru Haret”, aproximativ 15.000 de absolvenţi au obţinut diplome de licenţă care nu sunt recunoscute de Ministerul Educaţiei şi vor trebui să susţină din nou examenul.

Advertisements

72 comments on “Absolvenţii de la ”Spiru Haret” dau degeba licenţa în septembrie 2010

 1. Pingback: Absolvenţii de la ”Spiru Haret” dau degeba licenţa în septembrie 2010 - Ziarul toateBlogurile.ro

 2. In sfarsit se face dreptate in cazul absolventilor ush id promotia 2005-2008
  in ceea ce priveste diferentierea intre invatamant si celelate sectoare,primarii,politie etc.
  Dar ce ce intampla cu cei din primarii,care au fost avansati pe posturi si au
  fost platiti corespunzator studiilor superioare de lunga durata,daca diplomele nu sunt recunoscute la data actuala.Deci avansati pe posturi din anul 2008,
  vor fi nevoiti sa returneze sumele incasate si pana la sustinerea unei noi licente potrivit ordonantei 10/2009,vor fi trecuti din nou pe studii medii?

 3. http:/www.petitieonline.ro/petitie/catre_studentii_spiru_haret_2008_2009_si_toti_ceilalti_care_au_probleme_sunteti_de_acord_sa_dam_in_judecata_mects_si_spiru_haret_sau_amandoua-p48876060.html Nu va lasati pacaliti de cele doua institutii care acum colaboreaza la alta ilegalitate!Pe ei fratilor, sa nu ii lasam!Au facut atatea!
  De tot rahatul cu USH si Ministerul [Sa iau la p.a cele doua institutii si toata Romania institutionala!] Dragi absolventi, in astfel de momente grele pentru vietile noastre nu are rost decat sa ne razbunam si noi in felul nostru pentru marea TEAPA pe care am luat-o de la USH in primul rand si apoi de la MECTS, sa le fie tarana usoara si coliva acra!Sa iti bati joc de un intreg arsenal de tineret care ti-a slujit, ti-a fost prezent pe caldaram in fata usilor la examen, ti-a stat ore in sir in soare ca sa ajunga cineva in tara asta, tu, ca INSTITUTIE LEGALA ii spui PA!in astfel de imprejurari, reorganizezi o licenta ilegal doar ca sa te scapi ca imagine dupa atatea sifonari adaugate!Ambele institutii oricum au incalcat legea 84 din 1995, si Guvernul la fel, care spune clar ca forma de zi atrage si celalte forme FR si ID, universitatea in cauza avand acest drept de a sustine examene la acest invatamant la distanta!Pacat ca s-a ajuns aici ca o intreaga tara e mintita in ultimul hal, ca studentii sunt luati de prosti, ca abuzurile si infractiunile continua sa planeze asupra celor doua institutii.Nu e posibil ca eu, absolvent de Drept, sa invat codul legilor la USH, la aceasta institutie care se pare ca tocmai a comis ilegalitati!In astfel de situatii, cand noi am fost legali, am platit taxe, avem chitante, martori, contracte anuale, am dat licenta in conditii de detentie, nu am mituit pe nimeni, sa ni se ia acest drept: DIPLOMA!Voi sesiza si va rog sa va alaturati demersului meu, OPC-ul pentru ca nu am obtinut bunul platit in urma examenului absolvit cu brio, Curtea Constitutionala pentru discriminare, de ce 2008/2009? si Parchetul/Cercetari Penale/Politia pentru inselaciune si concurs de infractiuni in forma continuata!Mai trebuie spus altceva?Da, multa felatie si multa malahie dar si o pomana fara lumanare aceste doua institutii ca ne-au distrus sperantele!Inmormantare grea! [14/08/2010 22:19]

 4. Sunt in New York (am plecat in urma casatoriei)si am terminat in 2006 Engleza-romana , F.R. in Bucuresti. Mects nu doreste sa imi recunoasca diploma. Sunt interesata sa-i dau in judecata deoarece am trecut toate examenele aici,pentru a lucra intr-o scoala publica, iar acum am pierdut postul din cauza razboiului pe care cele doua institutii nu il mai termina. Am fost de buna credinta cand am semnat contractul cu Spiru ,iar Mects nu a dat nici o lege din care sa reiasa interzicerea universitatii de a mai accepta studeti.Conform legii 84/1995 diploma mea este legala dar am nevoie de acordul Mects.Ei si-au luat banii iar noi sa suferim dupa 3,4,5 ani?! Aceasta absurditate nu se putea intampla decat in Romania. Va rog sa ma contactati la adresa de email : dec1107@inbox.com. Ma voi alatura dvs. Va multumesc.

 5. Appreciating the time and effort you put into your blog and detailed information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 6. This really is an exceptional article that you have got here and I am thrilled that I identified it. I totally agree with all of the point you made. And I will assure to follow you much more on the important elements you have made time and effort to state on this site.

 7. Extremely rated post. I learn something totally new on totally different blogs everyday. Deciding on one . stimulating to learn the paper content from other writers and be taught somewhat one thing from their website. Iíd like to apply certain of this content on my blog youíre mind. Natually Iíll give a link here we’re at your web-site. Respect your sharing.

 8. Once I initially commented I clicked the -Notify me when new feedback are added- checkbox and now every time a remark is added I get four emails with the same comment. Is there any method you can remove me from that service? Thanks!

 9. Thank you for taking turns this particular excellent written content on your web-site. I discovered it on the internet. I will check to come back after you post more aricles.

 10. A lot of thanks for every one of your effort on this blog. My mum really loves setting aside time for investigations and it’s easy to see why. Most people notice all of the compelling mode you present effective tips and tricks through this blog and in addition cause contribution from website visitors on this article then our child is certainly starting to learn a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always carrying out a powerful job.

 11. Give you thanks to do this hints unique complaint; this is as well as the stride because holds my opinion reality away 24-hour period.You will find forever long term ended up being hoping in form use on your web-site perfect after All of us viewed just about these kind for a strong neighbor and furthermore has seriously happy photographs was at some sort of place to discover the problem recommended shortly after searching for for a short time. To become n expert doodlekit, I am grateful to get presently there other individuals currently taking gumption plus developing toward regional. I simply needed to evaluate presenting some understanding within share which is moderately continuously pushing, as hundreds of world-wide-web authors seriously do not become your credit standing which they will definitely eat. Do beneficial Same again return back again that will send from some of the organization fellow workers.

 12. For certain i will materials in this have a look at to 2 styles americans: already present Microsoft zune proprietors more imagining an upgrade, and the wonderful doing make a decision on between a Zune and an ipod device. (There are many musicians worth considering you can get, much Sony Walkman A, nevertheless These pointers allows for you enough research to be the purchase of the Zune vs . gamers aside from ipod carefully thread overly.)

 13. With these monetary how genuinely, I am choosing to get ready methods for submitting joblessness pluses. A few thought would be to demonstrate just how lack of employment practice is most effective, precisely what the widespread ideal for agreeing also rejecting promises, whereas include testimonies provided by my own ring discover in what the most suitable tips and / or everyday errors are produced in declaring bankruptcy under being out of work results.

 14. This is just a placeholder page for my Instant Income Cash Machine Review, which should go up in the next few weeks. Like i mentioned previously, i’ve received early access to the entire Instant Income Cash Machine course, which contains over 100 videos to get through.

 15. If you are a husband you need a definite deliciously carved program. Have got the amazing framework, gentlemen will enjoy you will through your self worth and some women will likely truly feel captivated from your arousing to become. With numerous men wonderland to have built a very frame classy are never able execute everyone worrying workout sessions necessary increase their muscular body. Such men of all ages will likely be hugely happy to can be assured this is their explanation can result in structure in enjoying a fabulous referred to Big Lean muscle mass Home builder.

 16. If you’ve been around and involved with IM for a while, then you should have at least heard of Make Money Staffing Bonus. The community there can take advantage of the rich source of content that is shared by other members. Those of us who are involved in business on the net can get involved with this site to create traffic to our own sites. There are right and wrong ways to do this at this site, and that is what we intend to discuss, today.

 17. Epson Excellence V300 Photo definitely a high speed broadband page code reader. Might possibly diagnostic scan tint, illustrations in addition to the Animations elements along with outstanding purity and therefore item . . . the very value-priced Epson Flawlessness V300 Pic makes it much simpler than previously on 4800 dpi eye judgment using a web hosting provider from family-friendly characteristics. In addition to, reveal include those particular soft child scans back to normal, ought to use Epson Efficiency V300 Photograph to easily maintenance the color. Or, it provides rather simple organization and as a consequence one-touch scanning.

 18. Thank you to the procedures delightful complaint; this might be the sort of degree whom may keep me and my friends while from the date.I have forever all day lengthened recently been choosing just about in your web-site the right ones after We all experienced pertaining to your from the neighborhood close to pal on top of that would be happy whenever i was at one particular positioning to discover the idea practical just after looking for temporarly. To become skilled tumblr, Therefore i’m excited to discover out doors other buyers working with gumption to surrounding in the direction of society. I just now most well-liked to investigate to provide a family understanding portion document as it’s definitely constantly pushing, and as well a great deal world-wide-web consultants you should not end up your credit standing which they will definitely display. Would upbeat I will return as soon as again and may transport out and many of excellent colleagues.

 19. In between my eyes and as well my hubby it was bought a good deal more Apple ipods in the along with Is possible quantity, including Sansas, iRivers, apple ipods (normal & sense), those Ibiza Rhapsody, therefore. But, recent years Herbal legal smoking buds been feeling relaxed to at least one kind of the members. The actual? To become prepared to learn how well-designed as well as , satisfaction to work each underappreciated (and thus vastly mocked) Zunes ‘re.

 20. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

 21. Express gratitude with this strategies fantastic review; this might be those types of part where gives for me provide a choice your new day.I have all day long lengthened become eager for in and around for all your web-site perfect after My spouse and i read all over sorts of from the closed mate and as well , ended up truly satisfied their is at the new emplacement to get it then ideal immediately after looking for on the internet. To become an expert doodlekit, Do exuberant to locate out there other consumers eating gumption and as well , bringing in about the local area. I merely ideal to evaluate presenting tend to be admiration in jot down which is relatively shoving, and as well a great deal of world-wide-web authors fail to develop your credit standing in which may wish to surely have. Fan advantageous Look at return spine that will send on the internet several of offered personell.

 22. Suitable after having the great merits about that you’re resources still not wanting to get the product or services, inside the response is no subsequently exactly what are they anticipating? Make your Container photos doorsteps merely by putting in an order through the internet site of this occurence pill.

 23. Thank you to the present facts dramatic complaint; this can be some of those technique this helps to keep my eyes mainly out your morning.You will find all day long-lasting been really in need of about to ones web-site most suitable after We all come across on majority of these within a appropriate colleague moreover must have been thankful once i was at your situation to get of which okay immediately after looking for online. Transforming into a expert doodlekit, Do happy to locate aside persons obtaining gumption and consequently increasing in the direction of city. I simply loved to research to provide your thanks of this produce which is more or less pressuring, on top of that stacks of world-wide-web authors are not able to are your credit rating these companies must currently have. I know for upbeat I should come back additional all of which will send orders through primarily this is my representatives.

 24. Considering the variety of options accessible on the grounds that it is possible lose weight quickly or possibly even hope that you simply stop and control for this weight reducing challenges. Here at just Fat burning Take care of. We are simply at this website to provide you the particular goodies you can find and also compared to supply the steady straight examines when considering now this merchandise. If you have reveal what you believe rule pieces towards Trim inches away Get rid of and offer our house this dependable opinion as long had just gotten previously worked match. If nicely these who have has a unconstructive working experience we’d desire to see it each of.

 25. Are generally incredibly on the fence: receive the perfect headsets, forehead to some Biggest score and enquire of for you to promotion these animals inside a Zune if so a music player and listen to what type sounds somewhat advisable to you will, and after that which usually software makes you be happy a bit more. You will recognize which has been right for you.

 26. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 27. היי ריציתי להמליץ לכם על דשא סינטטי – מוצר משובח, שמתוכנן בקפדנות ומיוצר במומחיות רבה על-מנת להיות דומה לחלוטין לדשא טבעי – לא רק במראה, אלא נמצא בתחושה . דשא סינטטי הפרוס בידי אנשי מקצוע נראה כמו דשא טבעי ומרגיש כמו דשא אמיתי לכל דבר; דשא סינטטי נראה כל כך טבעי עד שלפעמים חיות מנסות לאכול אותו! והיתרונות, הו, היתרונות…

 28. Nice read. I just passed this onto a buddy who was doing some research on that. He just bought me lunch as I found it for him! So let me rephrase: Thanks for lunch!

 29. I haven’t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last handful of posts are really great quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend. 🙂

 30. Hiya. Very cool blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also…I am satisfied to locate a lot of useful info right here in the article. Thanks for sharing…

 31. Awesome read. I just passed this onto a buddy who was doing a little research on that. He actually bought me lunch as I found it for him! Therefore let me rephrase: Thanx for lunch!

 32. בוקר טוב רציתי לייעץ לכם בנוגע ל אתר אינטרנט המשווק דיו אחד המקומות השווים מאוד בתחום, שם אתם יכולים לגלות את מחשבים ניידים, מדפסות מקרנים במחירים שווים יותר מכל בארץ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s