Soţii Ceauşescu au fost deshumaţi astăzi


Soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deshumaţi miercuri. La exhumare s-au luat câteva probe biologice ce urmează a fi trimise la un laborator pentru testarea ADN. Astfel, se va putea afla dacă rămăşiţele din cele două morminte sunt sau nu ale soţilor Ceauşescu. Testele ar putea dura până la şase luni.

Săpăturile la locurile în care ar fi înmormântaţi soţii Ceauşescu au început miercuri, în jurul orei 7.00, potrivit unui reprezentant al Cimitirului Ghencea Civil, presa neavând voie să asiste. Potrivit sursei citate, membrii familiei soţilor Ceauşescu au cerut ca exhumarea să nu fie publică.

Deshumarea lor a avut loc la cererea lui Mircea Oprean, soţul Zoiei Ceauşescu. Acesta vrea să afle dacă cei doi sunt îngropaţi în cimitirul Ghencea Militar. Vreme îndelungată, Zoia Ceauşescu a încercat să demonstreze că părinţii ei nu sunt îngropaţi la cimitirul Ghencea Militar. A cerut şi exhumarea lor, însă ani la rând magistraţii nu au fost de acord. A murit şi ea, fără să afle adevărul.

Soţii Ceuşescu vor fi deshumaţi

Dacă nu sunt îngropaţi aici, vom da statul român în judecată, pentru că el trebuie să ştie unde sunt rămăşiţele. Iliescu, Voican – Voiculescu, Petre Roman şi ceilalţi trebuie să răspundă pentru aceste crime”, a mai spus el.

În urma procedurilor desfăşurate miercuri dimineaţa la cimitirul Ghencea Militar, s-a constat că sicriul lui Nicolae Ceauşescu nu era putrezit, ci doar înnegrit de timp.

În aprilie 2005, Zoia Ceauşescu, fiica lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu, a cerut concesionarea mormintelor părinţilor săi. Atunci, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane a depus la instanţă un act în care spunea că nu poate onora cererea pe motiv că nu există nici un document oficial care să ateste că acolo este înmormântat cuplul Ceauşescu.

În 30 septembrie 2005, Judecătoria sectorului 5 a respins cererea Zoiei Ceauşescu, dar obliga Ministerul Apărării Naţionale să demonstreze cu acte că soţii Ceauşescu se află în mormintele respective.

Nemulţumită de decizia instanţei, Zoia Ceauşescu a făcut contestaţie şi a solicitat şi efectuarea unei expertize medico-legale pentru stabilirea identităţii persoanelor îngropate în cele două morminte din Cimitirul Ghencea Militar.

Anii au trecut, dar misterul nu a fost dezlegat. După moartea Zoei Ceauşescu, Valentin, unicul fiu supravieţuitor al cuplului dictatorial, a continuat demersurile începute de sora sa.

După 4 ani de procese, în 2009 Valentin Ceauşescu şi cumnatul său Mircea Oprean au obţinut certificatul de concesiune a mormintelor.

Testele în cazul soţilor Ceauşescu ar putea dura şi 6 luni dacă probele au stat în umiditate

Testele ADN în cazul soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu ar putea dura şi şase luni dacă solul în care au stat sicriele a avut multă umiditate, îngrăşăminte sau acid, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală, Dan Dermengiu.

“Sper ca ADN să nu fie degradat de apă, îngrăşăminte sau substanţe acide, pentru că altfel va fi foarte dificil de obţinut un rezultat precis. În general, testele ADN din fragmente osoase sunt destul de laborioase”, a mai spus directorul INML.

El a precizat că au fost situaţii în care un rezultat aproximativ al testelor ADN a putut fi obţinut şi după mai mult de jumătate de an.

“Nu atât vechimea resturilor pământeşti supuse analizelor contează, cât mediul în care acestea au stat. Spre exemplu, în Egipt, unde solul este uscat, au putut fi efectuate teste ADN de mare precizie şi după sute, chiar mii de ani de la data decesului celui supus analizelor. Dacă solul este foarte acid, atunci ADN este distrus chiar şi în primele trei luni de la deces”, a mai spus Dermengiu.

După ce va fi obţinut rezultatul, acesta va trebui comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru se a stabili dacă este vorba despre soţii Ceauşescu.

Advertisements

5 comments on “Soţii Ceauşescu au fost deshumaţi astăzi

  1. Pingback: Soţii Ceauşescu au fost deshumaţi astăzi - Ziarul toateBlogurile.ro

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s