Protestatarii au forţat intrarea în Palatul Parlamentului şi au blocat traficul


https://i1.wp.com/www.mondonews.ro/files/greva-invatamant.jpg

Un nou scandal la Parlament. După ce luni senatorii şi deputaţii s-au certat în timpul votului pentru posturile de judecător la Curtea Constituţională, astăzi scandalul s-a mutat la porţile instituţiei. Mai mulţi participanţi la protestul de la Parlament au încercat să forţeze intrarea în clădire şi s-au îmbrâncit cu jandarmii în timp ce doreau să intre împreună cu reprezentanţi ai PSD. Nemulţumiţi că nu sunt lăsaţi să intre, protestatarii s-au îmbrâncit şi au aruncat cu apă în jandarmi.

”Mai mulţi protestatari au încercat să forţeze porţile de acces de la Camera Deputaţilor. Nu au fost evenimente violente, totul s-a rezolvat prin negociere”, a precizat Marius Militaru, purtător de cuvânt, Jandarmeria Bucureşti.

Protestatarii au blocat traficul pe Bulevardul Izvor

De la porţile Palatului Parlamentului, o parte dintre protestatari s-au mutat pe stradă, blocând traficul rutier. ”A fost o acţiune spontană şi s-a evitat intrarea în forţă. Încercăm prin negociere să deblocăm strada”, a declarat Marius Militaru.

Poliţia rutieră a Capitalei a decis oprirea traficului rutier pe bulevardul Izvor din Capitală, între bulevardul Libertăţii şi strada B. P. Haşdeu, ca măsură pentru siguranţa participanţilor la protestul sindical.

Protestarii fluieră, scandează împotriva Executivului şi a preşedintelui Traian Băsescu şi agită pancarte cu mesaje ca “Ceauşeştii împuşcaţi/Ăştia merită spânzuraţi” sau “Băsescu, călăul bătrânilor”.

Cinci protestatari au primit îngrijiri medicale de la echipa medicală a Ambulanţei Bucureşti care asigură asistenţă de urgenţă, după ce au reclamat ameţeli şi cefalee.

Participanţii la mitingul sindical de marţi de la Palatul Parlamentului sunt înlocuiţi, începând cu ora 11.00, de schimbul doi de protestatari, din pricina caniculei şi a dorinţei organizatorilor de a acoperi intervalul orar 9.00-16.00. Potrivit meteorologilor, la această oră în Bucureşti se înregistrează aproximativ 38 de grade Celsius.

Cele cinci confederaţii sindicale organizează  astăzi, în ziua votului asupra moţiunii de cenzură, între orele 9.00 şi 16.00, un miting de protest la Palatul Parlamentului la care sunt aşteptate să participe 20.000 de persoane. CNS “Cartel ALFA” şi CSDR vor picheta intrările la Senat, Calea 13 septembrie, iar CNSLR – Frăţia, BNS şi CSN “MERIDIAN” vor picheta intrările la Camera Deputaţilor de la Izvor.

În timpul mitingului, membri ai celor cinci confederaţii sindicale  asistă la lucrările Legislativului şi urmăresc, în calitate de invitaţi, derularea tuturor procedurilor de vot din balcoanele sălii de plen. Şi participanţii la mitingul organizat afară pot urmări desfăşurarea acţiunilor din Palatul Parlamentului, pe patru ecrane.

Liderul PSD, Victor Ponta, şi Adrian Năstase, urmaţi de alţi membri PSD, au coborât marţi printre miile de sindicalişti care s-au adunat la Parlament pentru mitingul ce va avea loc în paralel cu dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură. Ponta le-a transmis oamenilor adunaţi în jurul Palatului Parlamentului să protesteze împotriva măsurilor de austeritate asumate de Guvern “să aibă încredere că ne zbatem pentru ei acolo înăuntru (în Parlament, n.r.) şi că până la urmă o să câştigăm”.
Întrebat ce le transmite celor de la PDL în ziua votului moţiunii de cenzură, Ponta i-a îndemnat să aibă curajul să coboare şi ei printre protestatari. “Să vină aici printre oameni, dacă au curaj, şi să nu intre prin garaj, ca domnul Boc”, a declarat liderul PSD.

Parlamentarii dezbat şi votează astăzi moţiunea de cenzură  inţiată de Alianţa PSD + PC. Intitulată “Opriţi genocidul social”, moţiunea de cenzură a PSD acuză Guvernul Emil Boc, dar şi pe preşedintele Traian Băsescu pentru situaţia economică gravă în care se află România şi pentru tăierea pensiilor şi salariilor. Documentul are drept un motto din Eminescu: „Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,  Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?”.

Atât parlamentarii PDL, cât şi cei ai PSD şi PNL votează astăzi având deasupra capului spectrul excluderii din propriul partid. Pedeliştii l-au dat deja afară pe Daniel Oajdea şi au avertizat că vor face la fel cu orice alt rebel, liberalii şi social-democraţii – care vor vota cu bilele la vedere – spun că vor sancţiona şi ei orice defecţiune.

Pentru ca Guvernul să cadă, 236 de parlamentari trebuie să voteze în favoarea moţiunii de cenzură. În acest moment, Opoziţia are nevoie să mai obţină în jur de 20 de voturi de partea sa.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s