“Sex and The City” a eliberat femeile?


“Sex and The City” a eliberat femeile?

Cum la sfarsitul saptamanii trecute a fost lansat in cinematografele americane cel de-al doilea episod din “Sex and The City”, varianta pentru marele-ecran, este chiar oportuna o discutie despre felul in care aceasta franciza celebra in toata lumea, a schimbat viata femeilor. Sau… nu.

In Romania, Sex and The City 2, continuarea filmului de succes din 2008, bazat pe foarte popularul serial HBO cu acelasi nume, va avea premiera in data de 4 iulie si este deja asteptat cu sufletul la gura de fane si chiar de fani, ai celor patru eroine celebre.

Departe de adevar zic eu… Insa exista si un revers al medaliei, acela ca acest film iubit si criticat in aceeasi masura vorbeste despre prietenia adevarata si puternica ce poate exista intre femei, dupa ce o intreaga ideologie vorbea exclusiv despre dusmania dintre ele. De altfel, tot prin anii ’70 se adusese in discutie conceptul de “surioritate”, adica prietenia si intrajutorarea dintre femei, care impreuna, ar putea sa isi atinga mult mai usor obiectivele. Pana prin anii ’90, momentul aparitiei serialului de televiziune Sex and The City, nici macar nu am avut aceasta reprezentare, traind falsa impresie ca femeile trebuie sa se urasca, in competitia pentru barbati.

Cred ca vorbeste mai bine despre impactul cultural pe care l-a avut Sex and The City asupra femeilor din intreaga lume, sociologul Tracy Scott de la Universitatea americana Emory. Ea descrie contradictiile acestui serial, care penduleaza intre provocarea rolurilor traditionale ale femeilor si asumarea unor modele vechi ale feminitatii, cum ar fi goana continua dupa barbatul potrivit (“printul pe cal alb”) sau goana dupa cumparaturi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s