Céline, condamnée à 15 ans de prison pour avoir tué ses six bébés


Celine Lesage este o franţuzoaică de 38 de ani care a fost condamnată la 15 ani de închisoare, cu posibilitatea de eliberare după zece ani pentru a-şi fi ucis 6 copii. Cam doi ani şi jumătate pentru fiecare dintre “chestiile” alea, pe care nu le considera copii. Erau…. Nimic, aşa a spus femeia în timpul procesului, dar erau nişte nimicuri vii.

Celine are deja un copil, un băiat de 13 ani. Născuse deja odată.

Am urărit declaraţiile din timpul procesului să văd de ce boală suferă. Nu, nu s-a vorbit în nicin moment de o afecţiune psihică precisă. S-a evocat doar contextual emoţional al femeii.

Născută într-o familie aparent fără probleme, cu mamă contabilă şi un tată sindicalist, adesea absent, Celine are un nivel intelectual bun, au spus experţii, dar s-a simţit singură toată viaţa, era ca şi cum ar fi fost prizonieră, iar după prima crimă, spune ea, a fost vorba despre „un angrenaj”.

S-a vorbit şi despre vina primului partener al femeii, tatăl primului copil şi al următorilor cinci ucişi. Avocaţii lui Celine l-au acuzat că nu a dat dovadă de afecţiune şi nici de sentimente paterne. Nici nu a vrut să meargă cu ea la maternitate atunci când a născut prima oară. Acuzat de tăinuire, băbatul a spus că nu se simte vinovat, nu a ştiut de existenţa copiilor. Ştia uneori că este însărcinată, dar de fiecarea dată a crezut că a făcut avort, iar fosta lui parteneră a ucis şi copilul altui bărbat. „Cred că eram ca nişte cobai pentru ea”, a spus Pascal, instalator care s-a zbătut pentru ca familiei lui să nu-i lipsească nimic. Era adesea absent, probabil şi motivul pentru care nu a observat, timp de 45 de luni, ca soţia lui era însărcinată şi nici nu a coborât niciodată în pivniţă pentru a descoperi cinci cadavre.

Al doilea partener al lui Celine, care, de asemenea, nu a ştiut că este însărcinată, a găsit cadavele copiilor. Coborât în pivniţă din cauza mirosului insuportabil care se degaja, a descoperit într-un sac de gunoi din care se scurgea cevea o chestie albicioasă, pe care iniţial a crezut-o un şobolan mort. Abia când s-a uitat mai bine a distins piciorul unui copil. Era o fetiţă pe care Celine a născut-o în timp ce el dormea.

Bărbatul nu reuşeşte să înţeleagă cum a putut Celine comite cele şase crime. Este o femeie care, faţă de el, s-a arătat întotdeauna „grijulie”, „cinstită” şi „generoasă” şi, deşi el a fost cel care a denunţat-o, din 2007, de la momentul descoperirii crimelor, a susţinut-o şi spune că o susţine în continuare.

Nimeni, nici apropiaţii, nici partenerii, nici pshihologii şi nici măcar Celine nu înţeleg de ce a ucis de şase ori. M-aş fi aşteptat să se vorbească despre un monstru cu faţă umană. Acest termen nu a fost folosit. E mai mult o fiinţă umană neputincioasă în faţa ei însăşi.

Peste zece ani va fi probabil liberă. Poate va fi la menopauză şi nu va mai putea procrea.

Mă întreb cum se va uita în ochii fiului ei, care va avea peste 20 de ani atunci, cum îi va explica că ar fi putut avea şase fraţi.

Mă întreb de ce nu a luat anticopţionale, după ce a avut primul copil, de ce nu şi-a pus sterilet, de ce a continuat?

E a doua fanţuzoiacă pruncucigaşă în serie despre care am cunoştinţă. Veronique Corjault şi-a ucis şi ea trei copii. Pe doi dintre ei i-a depozitat în congelator.  A fost condamnată la 8 ani de închisoare. Nici ea nu a avut o justificare a crimelor. „Am avut la un moment dat conştiinţa că sunt însărcinată, dar am pierdut-o. Eu nu mă consideram însărcinată”, a declarat femeia în timpul procesului. Nici soţul şi nici apropiaţii nu şi-au dat seama de nimic, pentru că era corpolentă.

În cazul el, am auzit vorbindu-se desre negarea sarcinii. Psihologii au explicat că, atunci când o femeie însărcinată nu-şi doreşte un copil, sarcina poate fi foarte puţin vizibilă.

Aaaa, am uitat. Cazurile astea nu s-au întâmplat la noi în ţară, deci nu ne interesează. Să se descurce francezii cu ele, să le trateze.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s