Three managers of Google, sentenced to 6 months in jail in Italy


Concernul Google a catalogat drept “surprinzător” verdictul pronunţat de tribunalul milanez care i-a condamat la 6 luni de închisoare pe trei din managerii companiei. Este vorba de avocatul companiei, Peter Fleischer, responsabil cu protecţia datelor personale, de David Drummond, şeful departamentului juridic şi de George de los Reyes, care a lucrat în trecut pentru Google Italia. Al patrulea inculpat, managerul Arvind Desikan a fost găsit nevinovat.

Imagini terifiante

Totul a pornit de la câteva scene filmate cu un telefon mobil şi încărcate pe portalul Google Video. În film apar câţiva tineri care îşi lovesc şi molestează colegul de şcoală autist. Oribilele imagini au putut fi accesate timp de două luni înainte ca Google să decidă, într-un final, ştergerea lor. Exact acesta este şi motivul condamnării celor trei angajaţi ai concernului american. Tribunalul este de părere că Google ar fi trebuit să şteargă mult mai repede filmul, cu atât mai mult cu cât acest lucru fusese cerut insistent de mulţi useri. “Verdictul lansează un semnal clar. Drepturile unui concern nu sunt mai importante decât demnitatea unui om”, a declarat procurorul italian Alfredo Robledo.

David Drummond, vicepreşedinte al Google şi şef al departamentului juridic David Drummond, vicepreşedinte al Google şi şef al departamentului juridicGoogle se apără şi spune că sentinţa reprezintă o ameninţare la adresa libertăţii de expresie pe Internet. Bill Echikson, purtătorul de cuvânt al concernului, îi exonerează pe cei  trei manageri de orice fel de responsabilitate în acest caz, afirmând că “nu ei au încărcat filmul, nu ei au filmat şi nu ei au verificat imaginile”. Cu toate acestea, se plânge Echikson, cei trei au fost condamnaţi.

Mai mult, David Drummond, unul din managerii condamnaţi, spune că dreptul italian şi cel european nu obligă administratorul de platforme video să verifice conţinutul încărcat pe site de către terţi. De asemenea, afirmă Drummond, Google a şters imaginile imediat după ce a luat act de existenţa lor.

Cenzura pe Internet

Cenzurarea anumitor pagini de Internet este un subiect intens dezbătut în ultimele luni în Italia. Discuţiile au fost provocate de existenţa unor aşa-numite “hate sites” – un fel de pagini de Internet pline de ură – îndreptate împotriva premierului Silvio Berlusconi şi a altor politiceni marcanţi din Italia. Agenţia Reuters scrie că pentru a evita o reglementare legală, concerne precum Facebook, Google şi Microsoft au pus la punct un cod de comportament pentru utilizatorii serviciilor pe care le oferă.

Google, la cuţite şi cu Comisia Europeană

În aceaşi zi în care a fost pronunţat verdictul împotriva angajaţiilor Google, Comisia Europeană a anunţat că verifică mai multe plângeri formulate de câteva companii concurente. Cei de la ejustice.fr, o bază de date juridice, precum şi doi administratori de site-uri care pun la dispoziţie preţuri comparative pentru produse de larg consum, acuză Google că abuzează de poziţia sa de lider pe piaţa online. Google, al cărui motor de căutare deţine în Europa o cotă de piaţă de 90% ,este acuzat că îşi subminează concurenţii, împingîndu-i pe poziţii inferioare în rezultatul căutărilor.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s