FMI “l-a dat afară” pe Marius Oprea şi l-a înlocuit cu Tismăneanu


Guvernul a tranşat războiul dintre Marius Oprea şi Vladimir Tismăneanu pentru şefia Institului pentru Condamnarea Crimelor Comunismului din România şi Memoria Exilului Românescu (IICCRMER) şi l-a dat afară pe primul.

Culmea, Guvernul invocă în sprijinul debărcării lui Oprea, legea privind acordul de împrumut încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. „Având în vedere intrarea în vigoare a legii 329/2009 privind reorganizarea unor instituţii şi autorităţi publice, raţionalizarea cheltuielilor publice, susţinerea mediului de afaceri şi respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional şi a Hotărârii Guvernului 1372/2009 privind înfiinţarea şi funcţionarea Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoriei Exilului Românesc, domnul Marius Oprea se eliberează din funcţia de preşedinte al Institutului de Investigarea a Crimelor Comunismului din România”, se arată în decizia premierului Emil Boc publicată în Monitorul Oficial. Una similară a fost emisă şi pentru Dinu Zamfirescu, preşedinte al Institutului pentru Memoria Exilului Românesc.

În locul lui Oprea a fost numit în funcţia de preşedinte-executiv Ioan Stanomir, fostul preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Regimul Constituţional, considerat un susţinător al preşedintelui Traian Băsescu.
Totodată, în funcţia de preşedinte al Consiliului Ştiinţific al IICCRMER a fost pus politologul american de origine română, Vladimir Tismăneanu, fostul preşedinte al Comisiei Prezidenţiale pentru Condamnarea Crimelor Comunismului, şi el un apropiat al şefului statului.

Înlocuirea lui Oprea cu Stanomir şi Tismăneanu marchează practic finalul unei bătălii pentru conducerea instituţiei purtate în ultimul an. Numit de premierul Tăriceanu în funcţie, Marius Oprea a refuzat să accepte cooptarea lui Tismăneanu în boardul instituţiei, acuzându-l pe acesta recent că îi vrea capul.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s