Romania, condamnata de 153 de ori la CEDO in 2009


Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a analizat in 2009 peste 4.000 de plangeri impotriva Romaniei, dintre care 97% au fost respinse, iar 153 au fost condamnari ale statului, care a trebui sa despagubeasca cetatenii afectati, cu aproximativ 12 milioane de euro.

Potrivit statisticilor Curtii, in 2009 au fost analizate 4.247 de cazuri (8,3% din totalul cazurilor) indreptate impotriva Romaniei. Tara noastra se situeaza astfel pe locul al patrulea, dupa Rusia (cu 32.600 de plangeri, adica 27,7%), Turcia (12.800 – 10,9%) si Ucraina (10.100 – 8,6%). In total, la 1 decembrie 2009, pe rolul Curtii se aflau 11.850 plangeri.Dintre cele 4.247 de plangeri analizate impotriva Romaniei, 3.948 au fost declarate inadmisibile, iar 79 de cazuri au fost rezolvate prin intelegere amiabila intre parti sau prin declaratii unilaterale formulate de Guvern. Dintre toate plangerile impotriva Romaniei, in 2009 au existat 153 (3% din total) de condamnari ale statului roman, adica hotarari care au constatat violarea a cel putin unui drept prevazut in Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Romania se situeaza astfel pe locul patru, dupa ce in 2008 se afla pe locul al treilea, cu 189 de condamnari, arata NewsIn.

In principal, cele 153 de condamnari din 2009 au continuat sa fie determinate de nerespectarea dreptului la proprietate (91 de cazuri), dreptului la un proces echitabil (71 de cazuri, dintre care 26 privesc neexecutarea hotaraarilor judecatoresti interne, 18 privesc durata excesiva a procedurilor judiciare si 12 privesc admiterea unor recursuri in anulare) si dreptului de a nu fi supus torturii, tratamentelor inumane sau degradante (15 cazuri). Numarul de incalcari este mai mare decat numarul total de condamnari, intrucat o hotarare de condamnare poate face referire la mai multe violari ale drepturilor fundamentale.

Incalcarea dreptului la proprietate este cea care duce, in principal, la cresterea sumei totale pe care statul roman o are de platit, intrucat, de regula, in cazul prejudiciului material se contabilizeaza valoarea imobilului care face obiectul plangerii.

Astfel, in 2009, suma totala care a trebuit platita ca urmare a condamnarilor statului a fost de aproximativ 12 milioane de euro, situandu-se aproape la acelasi nivel ca si in 2008, cand suma a fost de 12,2 milioane euro.

Advertisements

7 comments on “Romania, condamnata de 153 de ori la CEDO in 2009

  1. We highly appreciate your site post. You will find dozens of means we could put it to proper use while using little or no effort in time and hard earned cash. Thank you very much with regard to helping have the post reply many questions we have had before now.

  2. :O So mush Info :O THis Is he MOst AMAzing SIte DUDe. Such a type of blog post will definitely click to numerous viewers. A good article and useful for its written content. Many thanks for sharing it up! fantastic pleasing :).

  3. I don’t usually reply to posts but I will in this case. WoW. Just thought I’d drop you a line to tell you your site really rocks! I have been looking for this sort of information for a long time. 🙂 more please tremendous.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s